Ankara diş estetiği: Bu bölümde Ankara gülüş tasarımı sırasında dikkate alınması gereken beyaz estetiğin farklı özelliklerini tartışıyoruz.
Kesici kenar pozisyonu:
Gülüş tasarımında diş pozisyonunun belirlenmesinde en önemli faktördür. Dinlenme ve tam gülümsemede üst çene merkezi kesici kenar belirlenir. Duruş halinde dudak uzunluğu normalse kesici kenar görüntüsü kadınlarda 3 ila 4 mm, erkeklerde 1 ila 2 mm’dir. Daha fazla kesici diş görünümü daha genç ve çekici bir gülümsemeyi gösterir. En iyi estetik sonucun üst ana kesici dişlerin alt dudağa temas etmesi durumudur.
Gülümseme Arkı:
Gülümseme arkı, üst çene kesici dişlerin dikey pozisyondaki konumunu ifade eder. Daha az baskın bir gülümseme yaratmak için klinisyen üst çene 2. kesici diş kenar adımını azaltabilir ve üst çene merkezi kesici kenarını köpek dişi kenarıyla aynı seviyeye konumlandırabilir.
Üst çene merkezi boyutlar ve simetri:
Üst çene merkezin dikey konumu belirlendikten sonra uzunluk ve genişliğin belirlenmesi gerekir. Üst çene santrallerin genişlik:yükseklik oranı aralığı %75 ila %85’tir. İnce dişler kadınlarda daha sık görülürken, erkek dişleri %85’e yakındır. %85’in üzerindeki herhangi bir oran estetik dışı olarak kabul edilir. Cinsiyet ve yüz büyüklüğü diş boyutlarında önemli bir rol oynar. Doğal gülümsemeler bir dereceye kadar asimetriye sahiptir; ancak simetrinin üst çene santral kesici dişler için çok önemli olduğu bulundu. Asimetri orta hattan uzaklaştıkça daha az fark edilir.
Ön-üst dişler arasındaki oranlar:
Üst çene ön dişler arasındaki dişler arası ilişki, yıllar boyunca kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. Altın oranı öne sürülmüş ve yüz görünümünde yan dişlerin genişliğinin orta dişlerin genişliğinin %62’si, köpek dişlerinin genişliğinin yan dişlerin genişliğinin %62’si olduğunu öne sürülmüştür
Diastema (dişler arası boşluk) varlığı:
Genel olarak hasta tarafından talep edilmedikçe tüm ön diastemalar kapatılmalıdır. Tedavi edilmemiş 0,5 mm’den fazla üst çene orta diastema (MMD) daha az estetik olarak kabul edilir. Ayrıca 4 mm’den fazla diestemanın ortodonti ve restorasyonlardan oluşan disiplinler arası bir yaklaşımla restore edilmesi tavsiye edilir.
Bukkal koridorlar(Yanal Boşluğu):
Gülme sırasında üst çene dişlerin yanak boşluğu ile dudak arasındaki boşluk karanlık boşluk olarak tanımlanır. Bukkal koridorlar dar, orta veya geniş olarak sınıflandırılabilir. Bukkal koridorun gülümseme estetiği üzerindeki etkisi tartışmalıdır; bazı çalışmalar sıradan insanların bir fark görmediğini bildirirken, diğer çalışmalar ara bukkal koridorun daha fazla estetik olduğunu bildirmiştir. Ayrıca, ünlülerin gülümsemelerini analiz eden yeni bir çalışma, ünlülerin gülümsemelerinin yalnızca %22’sinin daha geniş bir koridora sahip olduğunu buldu.
Diş rengi ve anatomisi
Renk: Araştırmalar, daha parlak diş renginin gülümsemenin çekiciliğini önemli ölçüde artırdığını göstermiştir. Ayrıca kadınların erkeklere göre daha açık tonları tercih ettiği belirtildi. Bu nedenle mevcut öneri, kozmetik işlemlerden önce dişleri daha açık bir tona beyazlatmak yönündedir. Ayrıca, biyomimetik diş hekimliği, daha fazla yarı saydamlığa sahip lamina kaplamaları gibi minimal invazif restorasyonların kullanımını savunur, dolayısıyla doğal diş renginin nihai renk üzerinde daha büyük etkisi olur.
Diş şekli: Diş şekillerinin ve formlarının seçimine yardımcı olmak için farklı kavramlar önerilmiştir. Üst çene ön diş şeklinin yüz formuna uyması gerekmektedir. Önerilen 3 şekil kare, üçgen ve ovaldi. Çağdaş diş seçimi, daha kişiselleştirilmiş bir gülümseme oluşturmak için hastanın kişisel kimliğini ve yüz özelliklerini birleştirmeye odaklanır.
1. Güçlü Gülüş: Ağırlıklı olarak dikdörtgen şekillerden oluşan, güçlü hakimiyet
2.Dinamik Gülüş: üçgen şekiller, standart hakimiyet
3.Narin Gülüş: oval şekiller, orta hakimiyet.
4.Sakin, istikrarlı Gülüş: zayıf baskınlığa sahip, düzgün yuvarlatılmış kare