Diş implantı nedir?
Çürük nedeniyle bir diş kaybedildiğinde veya çekildiğinde, çene kemiğine yapay diş kökü olarak metal bir diş implantı yerleştirilir. Titanyumdan üretilen ve insan dokusuyla uyumlu olan diş implantları son yıllarda yaygın bir diş tedavi şekli haline gelmiştir. Zamanla, eksik bir dişin kökünü değiştirmek için çeneye implante edildiğinde kemiğin yenilenmesini teşvik ederek, implanta bağlı protetik taç için sağlam bir çapa oluştururlar.
İmplantlar üç bileşenden oluşur: i) çene kemiğine vidalanmış bir titanyum implant yivi, ii) abutment, implanta takılan ve onu destekleyen bir titanyum uzatma direği iii) diş tacı, yeni ve kalıcı bir protez diş.
Diş implantının avantajları nelerdir?
- Hastanın doğal dişleri ile mükemmel uyum sağlar
- Ömür boyu garanti
- Protezlerin aksine konuşma ve çiğneme fonksiyonu bozulmaz.
- Çürüme riski yoktur
- Bir diş köprüsü ile karşılaştırıldığında, implantların temizlenmesi kolaydır ve bu nedenle daha hijyeniktir.
- Tedavi her iki taraftaki sağlıklı dişleri bozmadan gerçekleştirilir.
- Alt çenedeki tam diş kaybı kemik kaybını artırır, diş implantları bu bozulmayı tersine çevirir
- Üst çeneye takılan takma dişler rahatsızdır ve kaymaya eğilimlidir, oysa implante edilen dişler doğal dişler kadar stabildir.
- Diş implantları mide bulantısına neden olmaz ve tat alma yeteneğini kesintiye uğratmaz.
- İmplant dişler, takma dişlerde kullanılan kancalar gibi herhangi bir bağlantı kanıtı olmadan normal dişler gibi görünür.
Dental implantlar kimlere uygundur?
Genel sağlık durumu bozuk olan hastalarda, kötü alışkanlıkları olan kişilere, çene kemiği yapısı bozuk olan kişilere implant uygulanması doğru olmayacaktır. Sistemik hastalıklar, çok fazla sigara tüketimi veya diş sıkma, uzun süre dişsizlik gibi kötü alışkanlıklar veya diş eti hastalıkları ve kötü alışkanlıklar nedeniyle kemik kaybı ilerlemişse mevcut kemik yapısı implant uygulaması için uygun olmayacaktır. 18 yaşını doldurmuş ve önemli bir sağlık sorunu olmayan herkese implant tedavisi uygulanabilir. Dental implant uygulaması için kemik gelişiminin tamamlanmış olması gerekir. İmplant tedavisi öncesi diş etlerinin sağlıklı olması gerekmektedir.